Ejakulation utlösning för män och kvinnor

Manlig ejakulation och kvinnlig ejakulation

Ejakulation, utlösning eller sädesuttömning
är benämningen på uttömning av sperma genom en penis. Detta sker vanligtvis under orgasm. Män kan dock få orgasm utan ejakulation och vice versa. Vid samlag mellan man och kvinna kan sperman från ejakulationen tömmas ut i kvinnans slida. Om ägglossning sker under tiden kring samlaget och spermierna kan förflytta sig från slidan upp genom livmodern och möta ägget i den ena av äggledarna så kan befruktning ske; detta är ejakulationens biologiska funktion.

Sädesvätskan som slungas ut
under ejakulationen har mycket olika sammansätttning. Ungefär den första tredjedelen innehåller främst vätska från prostata (blåshalskörteln) och huvuddelen av spermierna. Den senare delarna av ejakulatet innehåller främst sädesblåsesekret och en mindre del av spermierna. De spermier som slungas ut tillsammans med prostatasekretet är de som har största chans att befrukta ett ägg: de har bäst rörlighet, bäst överlevnad och bäst skydd av arvsmassan. Spermier i kontakt med sädesblåsesekretet har sämre rörlighet, överlevnad och skydd för arsvmassan. Under samlag slungas spermier och prostatasekret direkt mot livmoderhalsen och livmoderhalssekretet i vilket spermierna snabbt kan simma upp på sin väg mot ägget. Det är därför inte troligt att spermierna "normalt" har kontakt med sädesblåsornas sekret, som snabbt koagulerar vid ejakulationen. Det har spekulerats om detta koagel är en utvecklingsmässig rest: bland till exempel gnagare är det vanligt att sista delen av ejakulatet bildar en "giftig plugg" som minskar chansen för en annan hannes spermier ta sig fram till och befrukta ägget.

Det är emellertid inte nödvändigt
att mannen ejakulerar i kvinnan för att hon ska bli gravid. Eftersom det är normalt att spermierna slungas ut först, kan även en liten mängd mycket befruktningsdugliga spermier komma ut i den vätska som brukar kallas försatsen, det vill säga den vätska som utsöndras före ejakulationen. Om penis då befinner sig inuti slidan kan kvinnan bli gravid även om mannen drar sig ur innan han får orgasm och utlösning.

 

Kvinnlig ejakulation
Kvinnlig ejakulation, också kallad fontänorgasm eller sprutorgasm, är den utsöndring av vätska från en kvinnas urinrörsmynning som kan ske vid sexuell stimulans, orgasm eller nära orgasm. Vätskan kan antingen utsöndras under hela akten eller forsa ut med större kraft och mer rejäl stråle vid orgasm. Mängden varierar från några droppar till cirka en tesked, men kan i vissa extrema fall röra sig om upp till nån deciliter då stråle efter stråle pumpas ut vid stimulering.

Vätskan är genomskinlig eller ibland lätt mjölkig och har en sammansättning liknande den vätska som utsöndras av prostatakörteln. Den genereras av två körtlar i urinrörsvävnaden, Skenes körtlar. Vätskan innehåller bland annat fruktos och glukos varför den kan ha en sötaktig doft och smak. Den ska inte förväxlas med urin, den kemiska sammansättningen är helt annorlunda och den lämnar inga fläckar på lakanen.

Förr förekom det att man betraktade fenoment som en defekt, en form av urininkontinens, och opererade kvinnor för att de skulle sluta vara "sängvätare". Nu har man tvärtom inom porrindustrin börjat dyrka vissa kvinnors förmåga att kunna "squirta". Notera dock att en klar majoritet av allt material är felaktig, man överdramatiserar bilden av hur det skulle se ut ifall en kvinna får fontänorgasm och får det att se ut som en rak stråle som sprutar i många sekunder...

 

7 200 utlösningar | 56 liter | 40 km/h
I genomsnitt får en man 7 200 utlösningar i sitt liv.
Det ger runt 56 liter sädesvätska.
En utlösning har en utgångshastighet på ungefär 40 km/h

 

V-OnLine har billigast potensprodukter